gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Бабиното Пелте от дюли

Бабиното Пелте от дюли

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7657298368
Бабиното Пелте от дюли
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
23/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Толкова е полезно, че две мнения по въпроса не може да има - задължително трябва да го приготвите"

Необходими Продукти

  • около - 2 кг обелки и средата на дюлите
  • вода
  • захар
  • лимонена киселина - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера наливам вода и слагам обелките и средите на дюлите.

Варя в продължение на 40-50 минути или повече, докато всичко омекне хубаво.

Прецеждам внимателно през тънко сито или дебел тензух, премервам течността, връщам в тенджерата и слагам 1/2 кг захар на 1 л сок.

Отново варя на слаб огън, докато не започне да се сгъстява. У дома го обичаме съвсем леко желирано, почти да се разтича, но ако желаете да бъде по-желирано - като конфитюр, оставете до желаната гъстота, която се проверява с изстинала капка на чиния.

Накрая добавям лимонтузуто, изчаквам още 5 минути и свалям от котлона пелтето.

Наливам бабиното пелте от дюли горещо по бурканчетата и затварям веднага.

Като изстине, съхранявам в хладилника или на студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: