Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Бабиното Пелте от дюли

Бабиното Пелте от дюли

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7657998285
Бабиното Пелте от дюли2 / 2
23/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Толкова е полезно, че две мнения по въпроса не може да има - задължително трябва да го приготвите"

Необходими Продукти

  • около - 2 кг обелки и средата на дюлите
  • вода
  • захар
  • лимонена киселина - на върха на ножа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера наливам вода и слагам обелките и средите на дюлите.

Варя в продължение на 40-50 минути или повече, докато всичко омекне хубаво.

Прецеждам внимателно през тънко сито или дебел тензух, премервам течността, връщам в тенджерата и слагам 1/2 кг захар на 1 л сок.

Отново варя на слаб огън, докато не започне да се сгъстява. У дома го обичаме съвсем леко желирано, почти да се разтича, но ако желаете да бъде по-желирано - като конфитюр, оставете до желаната гъстота, която се проверява с изстинала капка на чиния.

Накрая добавям лимонтузуто, изчаквам още 5 минути и свалям от котлона пелтето.

Наливам бабиното пелте от дюли горещо по бурканчетата и затварям веднага.

Като изстине, съхранявам в хладилника или на студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко вода се слага при варенето
05.11.2023 10:31
Анонимен
Анонимен
Ако не се е сгъстило достатъчно може ли да се върне да се досгъсти
26.11.2022 10:34
Анонимен
Анонимен
Само където не разбрахме за какво е полезно
04.11.2022 21:13
1
Анонимен
Анонимен
И аз съм на Дюлева вълна!
24.09.2022 10:53
Росица Петрова
Росица Петрова
Правя го по същия начин и резултата винаги е много добър. Понякога след като го прецедя настъргвам 1-2 дюли и става като конфитюр. Отлична рецепта.
31.10.2019 13:46
1
Покажи всички подкоментари
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Тъкмо си търсех рецепта за пелте! Благодаря, Сонче! :)
23.10.2019 15:10
1
Покажи всички подкоментари