Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мерлуза с разкошен чеснов сос

Мерлуза с разкошен чеснов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мерлуза с разкошен чеснов сос6 / 6
27/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
27 мин.
Общо
37 мин.
Порции
3
"Първо правило при приготвянето на мерлуза - пригответе я така - после ще ни благодарите"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 550 - 600 г филета с кожа
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • Чеснов сос
  • чесън - 12 - 14 скилидки (около 1 глава)
  • праз - 50 г (само бялата част)
  • целина - 100 г (2 стръка с листата)
  • моркови - 1 бр. малък, 50 г
  • бяло вино - 100 мл.
  • рибен бульон - 150 мл концентриран
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със соса за риба, като накълцате почистените праз, чесън, целината и моркова и ги задушите за 5 минути в зехтина.

През това време измийте и подсушете рибните филета. Почистете от видими останали костици, посолете леко и натъркайте със зехтин.

Към задушените зеленчуци налейте виното и гответе на отворен капак 1-2 минути, след това сипете концентрирани бульон, посолете и отново захлупете съда, за да се задушава всичко 15 минути при умерен огън.

Имате избор да приготвите мерлузата на пара или запечена във фурна (180 градуса). На нея ще са и нужни също 15 минути, за да е готова, и това прави ястието много практично и спестяващо време. Тук единственото условие е да готвите с кожата отдолу, за да не се разпада крехкото месце на тази чудесна бяла риба.

Готовите зеленчуци за соса прехвърлете в блендер и смелете до съвършена гладкост. Може да го направите и с пасатор, но не би се получил толкова фин и копринено гладък сос. Все пак зависи и от самия уред и качествата му. По-важно е, че ще бъде много вкусен и дали е смелен до съвършенство, е от значение единствено за по-добрия му естетичен вид.

Разпределете филетата от мерлуза в чинии и залейте всяка порция с разкошния сос.

Аз гарнирах мерлузата с разкошен чеснов сос и с малки пържени чушлета за още по-богат вид и вкус на ястието.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: