Питка на охлюви със сирене
Pogača od pužića sa siromХлеб Улитки с брынзой
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на охлюви със сирене

Питка на охлюви със сирене

Питка на охлюви със сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
27/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Искате ли да видите как една питка на охлюви изчезва от масата със скоростта на светлината - тогава пригответе тази"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се натрошава маята, добавя се захарта и разбъркваме. Оставя се да шупне и с останалите продукти без сиренето и 1 жълтък се замесва меко тесто.

Покрива се с фолио да втаса за 1 час. Премесва се леко и отделям малко топче за пълнеж. Останалото се разделя на 3 равни части. Всяка се точи на кръгла кора 25 см.

Намазва се с разтопено масло, поръсваме натрошено сирене. Отгоре втората и третата кора по същия начин.

Наредени една върху друга с намаслени ръце се притиска да се получи кръг 32 см. Нарязва се на 4 части на кръст, а всяка част се разделя на 4 триъгълници, общо 16 части.

Навиваме от широката част към връхчето на охлювче и нареждаме в тава върху хартия за печене. Започвам от центъра и се нареждат, докато се напълни тавата.

Отделеното топче се оформя на дълго фитилче и се нарязва на малки пръчици от 2 -3 см.

Нареждат се между охлювите по края на тавата. Оставям още 30 минути да бухне, намазва се с разбит жълтък и 2 -3 с.л. олио.

Печем питата в загрята фурна 170°C около 30-35 минути.

Изважда се питката със сирене, намазваме с масло и покривам с кърпа да е мекичка за 5 минути и готово.

Надявам се тази питка на охлюви със сирене да се хареса на хората, за които е приготвена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: