gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Пухкав тутманик с мая и сирене

Пухкав тутманик с мая и сирене

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
5997k2k3k4
Пухкав тутманик с мая и сирене
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
03/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
"Добрата домакиня се познавала по тутманика..."

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него маята с щедра щипка захар. Добавете 200 г от брашното и разбъркайте. Покрийте купата с кърпа.

Оставете 20 минути на топло докато сместа шупне. Разтворете содата бикарбонат в киселото мляко. В останалото брашно добавете солта, белтъка и две супени лъжици зехтин.

Изсипете киселото мляко с шупналата сода и кашичката с прясно мляко. Замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 минути - колкото да се отпусне.

На набрашнена повърхност разделете тестото на две еднакви части. Разточете всяка на дълъг правоъгълник. Поръсете с натрошеното сирене объркано с две яйца. Завийте на руло.

Застелете тава 28 см. с хартия за печене. Намажете я със зехтин. В средата сложете едното руло, а покрай него навийте другото.

Разбийте с вилица жълтъка с 2 супени лъжици зехтин. Намажете тутманика. Сложете тавата в студена фурна и включете само долния реотан.

Когато тестото изпълни тавата, включете и горния реотан, довършете печенето до златист загар.

Извадете готовия тутманик от фурната и покрийте за 5 мин. с кърпа след което охладете на решетка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: