gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Хрупкави кисели краставички с хималайска сол

Хрупкави кисели краставички с хималайска сол

Хрупкави кисели краставички с хималайска сол
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
04/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • корнишони - 4 кг за 10 буркана по 720 мл
  • За 1 буркан
  • корнишони - около 6 бр. средно големи
  • оцет - 6 с.л.
  • черен пипер - 7 зрънца
  • бахар - 3 зърна
  • синап - 1 богата щипка (с 3 пръста)
  • захар - 1 с.л. равна
  • хималайска сол - 1 с.л. равна
  • лук - 1 богата щипка, нарязан на полумесеци
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • копър - 1 богата щипка, нарязан
  • вода - изворна, до гърлото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и обилно измиваме корнишоните, като резваме връхчетата от двете страни по-малко на всяка краставичка. За 10 буркана по 720 мл са необходими около 4 кг корнишони!

Измиваме бурканите и започваме да сипваме едно след друг всички съставки: 6 с.л. оцет, 7 зрънца черен пипер, 3 зърна бахар, 1 богата щипка синап (с 3 пръста), 1 равна с.л. захар, 1 равна с.л. хималайска сол, 1 богата щипка предварително нарязания на лук на полумесеци, 1-2 скилидки чесън – нарязан и 1 богата щипка нарязан копър!

След това уплътняваме буркана с по 6 бр. краставички във всеки. В случай че някои са по-големи, за да запълним буркана – можем да резнем някои наполовина (по дължина).

Доливаме изворна вода до гърлото на буркана. Затваряме плътно капачките и стерилизираме на котлон, на газов котлон или в казан на огън, 5 минути след завиране!

Както казват бабите, Колкото за капачката, за да хрупкат.

Изваждаме ги от водата със специализирана щипка за буркани и ги обръщаме киселите краставички с капачките надолу, докато изстинат!

Лесен начин да си подсигурим за през зимата хрупкава свежест – любимите хрупкави кисели краставички с хималайска сол!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: