Домашна свинска пастърма

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3362k3
Домашна свинска пастърма
Снимка: Сергей Анчев
1 / 2
06/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Ето как винаги да имате вкусно мезе под ръка - пригответе си домашна свинска пастърма, чакането определено си струва"

Необходими Продукти

  • свинско месо по 1 - 2 кг /парчета шол, филе може и врат/
  • морска сол - за предпочитане българска
  • пушен червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пастърмата е може би най-старият начин за консервиране на месо. Предимството е, че се прави лесно, има голяма трайност дори и при по-високи температури.

Недостатъци са солеността и дългият период на узряване.

Така че, ако сте решили да правите пастърма, се въоръжете с търпение.

Затрупайте месото със сол и го дръжте 3 денонощия в наклонен съд. Ще отдели доста течност.

След това го почистете и натрийте с пипер и ако искате - с любимите си подправки.

Промушете с връв и оставете свинската пастърма да съхне и узрява на проветриво място без пряка слънчева светлина.

За да стане крехка, домашната свинска пастърма ще му трябват 1-2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: