Тигрови хлебчета

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-PieroniЧирак248372571
07/11/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо280
  • Преглеждания за месеца280
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 550 г
  • суха мая - 1 пакетче 7 г
  • прясно мляко - 240 мл
  • вода - 60 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • слънчогледово олио - 2 ч.л.
  • за намазване
  • оризово брашно - 80 г
  • вода - 120 мл
  • олио - 1 ч.л.
  • сол - щедра щипка
  • суха мая - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете прясното мляко и водата, затоплете ги. Към тях добавете 1 пакетче суха мая и 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте течността и оставете за 5-6 мин, докато маята се разтвори.

Пресейте брашното, добавете солта и две чаени лъжички слънчогледово олио.

Излейте прясното мляко при брашното. Замесете меко тесто. Месете поне 10 мин. Направете тестото на топка, сложете го в купа и покрийте с парче найлон.

Оставете купата на топло, докато тестото удвои обема си. Изсипете втасалото тесто на набрашнена повърхност. Разделете го на 9 еднакви части, по около 100 г всяка.

Направете всяка част на гладка топка. Наредете топките в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга.

Покрийте тавата с кърпа. Оставете за 20 мин, докато хлебчетата се отпуснат.

През това време пригответе сместа за намазване. В купа изсипете оризовото брашно. Добавете олиото, солта, топлата вода и една чаена лъжичка суха мая.

Разбъркайте и оставете за 20 мин, докато сместа шупне. С лъжичка изсипвайте от оризовата смес върху всяка питка, докато се покрие.

Изпечете малките питки на 200°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 20 мин, след което намалете фурната на 180 °C и довършете печенето до приятен загар.

Извадете готовите тигрови хлебчета от фурната и охладете на решетка.

Хрупкави отвън и много мекички вътре! Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар