Картофи с пореч и бадемов сос
Krompir sa boračom i sosom od badema
gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Картофи с пореч и бадемов сос

Картофи с пореч и бадемов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Картофи с пореч и бадемов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
13/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Нова и нетипична идея за ястие с картофи, която се оказва толкова вкусна, че ще питате за втора порция"

Необходими Продукти

  • пресни картофи - 450 г малки
  • пореч - 400 г стъбла
  • чесън - 3 големи скилидки
  • филирани бадеми - 3 с.л. с връх
  • бадемово брашно - 2 с.л.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • оцет - 1 - 2 с.л.
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете картофките да се сварят в леко подсолена вода. Предварително ги измийте много старателно, защото могат да се консумират и с кожичката.

През това време почистете стъблата от пореч и нарежете на парчета с дължина около 5 см. Почистването става най-лесно с твърда четка или чиста гъбичка, с която се изстъргва фината покривна кожичка от стъблото. Може и да се забелва с нож, но според мен е по-трудно, тъй като се накъсва и се губи повече време.

Ако ви е трудно да откриете пореч, може да заместите с артишок, който има сходен вкус и е също толкова полезен.

Почистените, измити и нарязани стъбълца сложете при картофите, да се варят, добавяйки лъжица винен оцет. Ако вече са готови, може да извадите, за да не се преварят и по желание да си ги обелите.

Пореч се вари за кратко, до омекване - около 10 минути в зависимост от дебелината на стъблата. Долива се вода, колкото е нужно, ако нивото и е намаляло. Трябва винаги да има около 1.3-5 л. течност в тенджерата.

В отделен малък съд загрейте зехтина на умерен огън и в него запържете чесъна, нарязан на филийки. След като пусне аромата си, сложете филираните бадеми, а след секунди - и бадемовото брашно.

Бъркайте, докато добие светло карамелен цвят, но в никакъв случай не позволявайте да загаря нито чесънът, нито бадемите. За още повече сгъстяване на соса, можете да си добавите и лъжица обикновено брашно, която също се запържва в мазнината.

Сипете последователно и при непрестанно разбъркване 3-4 черпака от врящия бульон с пореч и сипете всичко в голямата тенджерка при останалия бульон. Бъркайте бързо, за да се получи гладък сос. Подправете със сол, пушен пипер и мащерка, сложете картофите и оставете да покъкри на слаб огън 10 минути.

Готовата манджа поднесете топла, поръсена със свеж или сушен магданоз и по желание с още филирани бадеми.

Изненадващо вкусна и много полезна картофена манджа - картофи с пореч и бадемов сос!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: