Селски хляб с мая
Seoski hleb sa kvascem
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с мая

Селски хляб с мая

Кристиан АлександровКристиан Александров
Мастър Шеф
6593k2k2k2
Селски хляб с мая
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
15/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Селски хляб с мая - традиция, която винаги ще обичаме"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 10 г прясна
  • вода - 250 мл топла
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка натрошаваме маята и я разбъркваме с 1 с.л. от топлата вода и 1 с.л. от брашното. Оставяме я за 3-4 минути да шупне.

Сипваме останалото брашно в купа и го разбъркваме със солта. По средата правим кладенче и изсипваме сместа с маята. Сипваме и останалото количество топла вода. Разбъркваме в средата, като постепенно взимаме с лъжицата и по малко от брашното.

След това размесваме с ръце. Не се меси много, а само до получаване на хомогенно тесто за хляб - то не трябва да е плътно и стегнато, а леко лепкаво. Така че не се добавя повече брашно, а може само да си сложим малко на ръцете си, за да го преместим в тавата и да го оформим.

Покриваме тавичка с хартия за печене, но не я мажем с мазнина. Поставяме и оформяме тестото. Отгоре го поръсваме с много малко брашно и малко сол. Оставяме го за 20-30 минути, докато удвои обема си.

Загряваме фурната на 200 градуса. Правим кръстосани разрези с остър нож през втасалото тесто. Слагаме нашия селски хляб да се пече. Печем около 25 минути хляба.

Оставяме готовия селски хляб с мая напълно да се охлади преди да го разрежем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: