Коледни гевречета

Коледни гевречета6 / 6
18/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"В допълнение към коледния дух вкъщи ви предлагаме рецепта за вкусни гевречета, които ще се впишат идеално на празничната трапеза"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, в тенджерка завира водата и захарта, докато се разтопи, и оставяме да се охлади.

В топлото прясно мляко с лъжица захар се натрошава маята, прибавя се 3 с.л. брашно и разбъркваме на рядка каша. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като по време на месенето се добавят още 2-3 с.л. олио.

Месим, докато поеме мазнината. Оставя се тестото да втаса, намазано с олио и покрито с фолио за 40-50 мин.

Разделя се на топчета с големина на мандарина, а всяка се реже на две части.

С ръце се оформят тънки фитили. дълги 40 см, двата фитила се усукват и краищата се свързват, да се оформи геврек.

Всеки се топи в захарния сироп, отцежда се и нареждаме в голяма тава върху хартия за печене.

Гевречетата се оставят за кратко, около 10 минути, намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода и поръсваме или само сусам, или сусам и маково семе.

Печем в загрята фурна 180°C около 20 минути до апетитен загар. Изваждат се и прехвърляме в поднос.

Това беше тренировка за предстоящите празници. Коледни гевречета са много вкусни, изчезнаха на мига.

Пригответе ги, страхотни са!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: