Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Печена Патица»Вкусна пълнена патица на фурна

Вкусна пълнена патица на фурна

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Вкусна пълнена патица на фурна
Снимка: Ivelina
2 / 5
19/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"С пълнена патица на трапезата, винаги е празник - чудесна идея за новогодишната нощ или друг специален повод"

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр. млада, с тегло около 2.5 кг
  • моркови - 500 г количество по избор
  • лук - 3 глави
  • картофи - 1.5 или 2 кг
  • краве масло - 30 - 40 г
  • чесън - 1 глава
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • портокали - 1 бр. прясно изцеден сок
  • лимони - 1/2 прясно изцеден сок
  • мед - 2 - 3 с.л. розмарин /3 стръка/
  • сол
  • черен пипер
  • соев сос - 2 - 3 с.л. количество, колкото ви харесва
  • За печените ябълки
  • ябълки - 4 бр. или колкото са хората
  • орехи - 4 ч.л. нарязани
  • боровинки - 50 г
  • мед - 4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патицата е много ценен продукт с високо съдържание на протеини, мазнини, витамини (особено групи В и А), микроелементи.Така че, ако от време на време готвите птица, можете не само да се насладите на разкошно ястие, но и да подобрите здравето си.

Преди готвене птиците се измиват под чешмата и се изсушават с кърпи отвън и отвътре.

Както при пилето, така и при патицата се изрязва жлезата от трътката.

Начукайте чесъна, смесете с омекналото масло и подправките.

В малка касерола изсипете сока от портокала и меда. Гответе, докато леко се сгъсти. Добавете към вече готовата марината соевия сос за птици, подправките (сол, черен пипер, чесън), сока на лимона, омекналото масло и нарязаните или пасирани скилидки чесън. Намажете щедро патицата с маринатата отвън и отвътре.

Поставете в хладилника за една нощ да поеме ароматите. Преди да поставите патицата във фурната, я напълнете с необелени глави чесън и цели моркови.

Измийте четири ябълки /или колкото са хората/, отрежете капачета и ги издълбайте. Напълнете ги с орехи мед и боровинки.

Изпечете ги заедно със зеленчуците или отделно, както ви харесва. Когато са готови пълнените ябълки, сервирайте с патицата. Нарежете обелените картофи, моркови и лук на филийки около около 2-3 см.

Поставете нарязаните на кръгчетата картофи и моркови и лук около патицата. Можете да ги изпечете отделно и да добавите още зеленчуци, като ги сложите в друга тавичка и ги овкусите със сол, черен пипер и зехтин.

Налейте в тавата 200 мл вода. Покрийте пълнената патица и всичко с фолио.

Печете вкусната пълнена патица на фурна за 2 часа и 10 минути на средна температура 180-200 градуса. Периодично поливайте патицата със соса от готвенето, така че да се образува карамелeна кора по повърхността на патицата.

Цяла патица, приготвена във фурната, е винаги красива, вкусна и апетитна. Става вълшебна.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: