Начин на приготвяне
Патицата е много ценен продукт с високо съдържание на протеини, мазнини, витамини (особено групи В и А), микроелементи.Така че, ако от време на време готвите птица, можете не само да се насладите на разкошно ястие, но и да подобрите здравето си.
Преди готвене птиците се измиват под чешмата и се изсушават с кърпи отвън и отвътре.
Както при пилето, така и при патицата се изрязва жлезата от трътката.
Начукайте чесъна, смесете с омекналото масло и подправките.
В малка касерола изсипете сока от портокала и меда. Гответе, докато леко се сгъсти. Добавете към вече готовата марината соевия сос за птици, подправките (сол, черен пипер, чесън), сока на лимона, омекналото масло и нарязаните или пасирани скилидки чесън. Намажете щедро патицата с маринатата отвън и отвътре.
Поставете в хладилника за една нощ да поеме ароматите. Преди да поставите патицата във фурната, я напълнете с необелени глави чесън и цели моркови.
Измийте четири ябълки /или колкото са хората/, отрежете капачета и ги издълбайте. Напълнете ги с орехи мед и боровинки.
Изпечете ги заедно със зеленчуците или отделно, както ви харесва. Когато са готови пълнените ябълки, сервирайте с патицата. Нарежете обелените картофи, моркови и лук на филийки около около 2-3 см.
Поставете нарязаните на кръгчетата картофи и моркови и лук около патицата. Можете да ги изпечете отделно и да добавите още зеленчуци, като ги сложите в друга тавичка и ги овкусите със сол, черен пипер и зехтин.
Налейте в тавата 200 мл вода. Покрийте пълнената патица и всичко с фолио.
Печете вкусната пълнена патица на фурна за 2 часа и 10 минути на средна температура 180-200 градуса. Периодично поливайте патицата със соса от готвенето, така че да се образува карамелeна кора по повърхността на патицата.
Цяла патица, приготвена във фурната, е винаги красива, вкусна и апетитна. Става вълшебна.
Да Ви е сладко!