gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Гюзлеми по тракийски

Гюзлеми по тракийски

ПавловаПавлова
Новак
11613
19/07/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Една неустоимо вкусна типично тракийска рецепта! Ако не сте хапвали гюзлеми, много сте изпуснали. Рецептата е лесна, можете да си я приготвите и сами."

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в марна /леко топла/ вода. Замесва се меко тесто. Разделя се на топки, големи колкото голямо яйце, покриват се с кърпа да починат. Взема се една топка, намазнява се добре и се разпъва с ръце върху плота, натрошава се малко сирене.

Взема се втора топка тесто и по същия начин се приви и се разпъва върху първата, натрошава се сирене. Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки.

Покриват се с кърпа, престояват 30-40 минути да втасат. Сачът или плосък тефлонов тиган се загряват добре, намазва се с мас или масло, всяка топка се взима, поставя се на сача и с горната страна на пръстите се притиска докато се оформи питка.

Внимава се сиренето да не излезе от вън, за да не загаря по сача. Пече се от едната страна, после се обръща, изпечената страна се намазва и после още по веднъж се обръща да се допече.

При всяко обръщане се маже леко с мазнина.

Поднасят се топли със студен айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
510
41
30
20
10
Дай твоята оценка: