gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Доматено ризото с пиле

Доматено ризото с пиле

ИскраИскра
Помощник Готвач
1189081488122
Доматено ризото с пиле
Снимка: Искра
1 / 2
26/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Доматено ризото с пиле - пред тази гозба всички са... гладни"

Необходими Продукти

  • зехтин - 1 с.л.
  • чесън - 1 глава
  • пилешки бульон - 2 кубчета
  • пилешки филета - 4 бр., нарязани на хапки
  • лук - 2 глави, нарязани на ситно
  • ориз арборио - 400 г
  • домати - 1 консерва
  • пармезан - 65 г италианско твърдо сирене, настъргано
  • масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме фурната (с вентилатор) до 160 градуса.

Втриваме 1 ч.л. масло върху чесъна, увиваме го във фолио и печем 20-30 минути, докато стане много мек при натискане. Оставяме да изстине печеният чесън.

Разтваряме бульона в 1.5 литра вряща вода.

Загряваме 1 зехтина в широк и дълбок тиган. Запържваме парчетата пиле до златисто. Оставяме ги настрана. Запържваме лука за 10-15 минути, докато омекне и стане полупрозрачен.

Прибавяме ориза към нашето ризото с пиле и готвим няколко минути, след това сипваме доматите и оставяме да къкри.

Бъркаме непрекъснато и започваме да добавяме постепенно от бульона, като изчакваме течността да се абсорбира, преди да добавим следващата.

Когато сложим и последната част от бульона и оризът е мек (след около 25 минути) добавяме пилешко месо, печеният чесън (пюриран) и 50 г сирене.

Махаме от котлона ризотото, прибавяме маслото, разбъркваме и покриваме тигана.

Оставяме доматеното ризото за 5-10 минути преди сервиране, поръсваме с останалото сирене и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: