Лешникови пралини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лешникови пралини
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
27/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
7 мин.
Порции
4
"Благодарим на французите за тези невероятни пралини с лешници"

Необходими Продукти

  • лешници - 50 г сурови, белени
  • захар - 100 г
  • вода - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Съществуват два вида пралини - френски и белгийски.

Първите представляват ядки, обвити в карамел, като предимно се изготвят от бадеми. В някои случаи след втвърдяване се смилат и се използват като украса или пълнежи на торти и сладкиши.

Белгийските пралини са вид шоколадови бонбони с мек пълнеж.

В тази рецепта ще опиша как да си приготвим френски пралини с лешници.

Ако като деца сте опитвали цигански шекер, може би вече се досещате, че това е нещо идентично. С разликата, че сладкото изкушение от нашето детство се правеше с орехи.

Ето и лесната направа на лешникови пралини:

Пригответе си силиконова плака или пласт хартия за печене. Ако сте избрали втория вариант, може да си я намазните много леко, за да сте убедени, че няма да залепне карамелът.

В съд с дебело дъно сипете захарта и водата и загрейте на умерен огън.

Когато започне да добива светло кехлибарен цвят сипете ядките и разклатете съда, за да се карамелизират.

Преди да е потъмнял много карамелът, сипете веднага върху силиконовата плака или хартията по начин, по който лешниците да са на равен пласт, а не на купчина.

Изчакайте да изстине и използвайте според предназначение - начупени за хрупкане по всяко време, смелени за пълнеж или украса на различни сладкарски изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Нещо различно и аз ще пробвам със сигурност. Браво
27.11.2019 16:18
1