Начин на приготвяне
Накисваме боба от предната вечер, в купа със студена вода. На другия ден го слагаме в подходящ съд с вода да се вари. Когато е почти сварен започваме да добавяме нарязаните зеленчуци, под ред на описването.
Доматите се прибавят, след като бобът е уврял. Посоляваме най-накрая и добавяме магданоза.
Тъй като този вид боб се пече на фурна, трябва да съобразим количеството на водата да бъде малко по-малко от обикновен боб на тенджера.
Добавили сме магданоза и сега вече изсипваме боба в тавичка и го запичаме във фурната до желаната консистенция.
Не чакаме да изври водата напълно, защото той продължава да поема и след като е изключен.
Изключваме фурната и го оставяме така още 15 тина минути. Може да се консумира топъл като ястие, може студен - като бобена салата или гарнитура.
Във всеки един вариант е много вкусен!
Коментари