Октопод в червено вино

YanitaFYanitaF
Новак
4
5
5
11
05/12/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 153
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • октопод - този е около 900 г
  • зехтин - 100 мл (може да се замени с олио)
  • червено вино - 1 ч.ч. (250мл)
  • оцет - 2 - 3 с.л.
  • дафинов лист - 1 листо
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества
Мезета

Начин на приготвяне

Почистваме и нарязваме октопода на по-едри парчета, защото доста се свива.

Слагаме го в сух тиган и включваме котлона на слаба степен (моя е с 6 степени, използвам 2-ра или 3-та степен).

Започва да се отделя вода и да ври бавно. Важно е да се готви бавно, за да не остане октоподът жилав. Отнема около 20 минути.

След като изври водата, добавяме зехтина, виното, дафиновия лист, пипера и оцета. Сол не слагам, защото обикновено си е достатъчно осолено, но накрая може да добавите по ваша преценка.

Оставяме всичко да ври, отново на слаб огън, като от време на време разбъркваме.

Ако течността изври, а все още не е готово, може да добавяте вода - до пълна готовност. Отнема около 40 минути.

Ние харесваме октопода в червено вино за мезе, но чудесно би се комбинирал с ориз като основно ястие.

Бамбукова дъска с борд 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова дъска с борд 28 см
11.99 лв.
Виж ››

Висококачествена бамбукова дъска за рязане и сервиране. Удобна и практичка, дъската за рязане не абсорбира миризмите от продуктите, обработвани върху нея. Поддържа се лесно. и може да се използва за поднасяне на ордьоври или разядки. Изработена от 100% бамбук.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар