gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Никулденски шаран от Дунавския край

Никулденски шаран от Дунавския край

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k541893
Никулденски шаран от Дунавския край
Снимка: Габриела
1 / 6
07/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Поздрав от Дунавския край с тази рецепта за Никулденски шаран"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр. (моя беше около 1, 5 кг)
  • моркови - 3
  • лук - 2 глави
  • кисели краставички - 4 - 5
  • чесън - 3 големи скилидки
  • лимони - 1 бр.
  • грах - 1 консерва /грах от 1/2 буркан/
  • доматено пюре - 1 буркан
  • орехи - шепа
  • подправка за риба
  • зехтин - олио
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Аз купих готов изчистен и изкормен шаран, но ако вашият не е, го почистете от люспи и вътрешности.

Измиваме го добре и го поставяме в намазнена със зехтин или олио тава, на дъното на която сме поставили малко от доматеното пюре, върху което ляга пълненият шаран.

Натриваме го добре от всяка страна, както и вътре в коремчето със зехтин/олио, а след това с подправката за риба.

Оставяме го така да се маринова, докато ние си подготвим продуктите. Режем всички зеленчуци и лимона на кръгчета.

В корема на шарана поставяме първо кръгчета чесън, после лук, моркови, малко орехи и завършваме с резени лимон.

В тази рецепта за Никулденски шаран повечето съставки отиват за соса, а не за плънката, но ако предпочитате да има повече плънка, просто увеличете продуктите, за да ви стигнат. Аз закрепих корема на шарана с клечки за шишчета, но може и да го зашиете, ако имате повече плънка.

Подреждаме отстрани около дунавския шаран морковите, лука, чесъна, орехите, киселите краставички и граха. Заливаме зеленчуците с останалото доматеното пюре и объркваме добре. Поръсваме отново с подправката за риба, за да се овкуси соса и разбъркваме. Накрая поливаме с тънка струя зехтин/олио и половин чаша вода.

Завиваме с алуминиево фолио и печем на 180 градуса първо с фолиото за 10 минути, след което го сваляме и оставяме да се доизпече, докато хване коричка или се сгъсти сосът.

Режем Никулденския шаран от Дунавския край на рибни котлети и сервираме (като махаме шишчетата), а отстрани гарнираме със сос и зеленчуци.

С тази рецепта шарана става крехък и сочен, а зеленчуците и соса осигуряват необходимата гарнитура.

Честит Никулден и Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: