gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Традиционен пълнен шаран

Традиционен пълнен шаран

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k7k6
Традиционен пълнен шаран
Снимка: Зорица
1 / 8
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Решихте ли вече каква рецепта за приготвянето на шара да използвате - ако не сте, ние имаме чудесна идея"

Необходими Продукти

  • шаран - около 2 кг пресен
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • сол
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • лук - 4 - 5 глави кромид
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. почистени, нарязани на едро
  • червен пипер - 1 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • девесил
  • чубрица - на вкус
  • захар - 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • домати - 800 г от консерва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства много добре от вътрешностите и от люспите. Измива се внимателно със студена вода отвътре и отвън.

Подсушава се и хубаво се полива със сока от един лимон. Посолява се хубаво отвътре и отвън и оставя в хладилник или на студено за една нощ.

На следващия ден се измива под течаща студена вода и се подсушава. Прехвърля се в добра намаслена тава с подходящ размер спрямо рибата.

За плънката:

Лукът се нарязва на едро, морковите се нарязват на кубчета и заедно се слагат да се запържат в загрято олио. Разбъркват се, за да не загорят.

Щом зеленчуците поомекнат, се добавя и червен пипер и 5-6 супени лъжици от доматите от консерва.

Добавя се една кафена лъжичка захар, за да убие киселината на домата, и се посолява със сол, черен пипер на вкус, 2-3 щипки чубрица и девесил и почистените и нарязани на едро орехови ядки. След няколко минутки плънката се дърпа от котлона и се оставя да поизстине.

Щом плънката се поохлади, шарана се напълва и се зашива.

Шаранът за Никулден се полива отгоре със малко олио.

Ако е останала плънка се разпределя в тавата. Добавят се доматите от консерва (обелени и наситнени), нарязания на ситно магданоз, наситнената скилидка чесън, малко вода и леко се разбърква.

Пълненият шаран се пече се в загрята на 180 градуса фурна за около час, час и малко или докато рибата придобие апетитна златиста коричка.

Ако е необходимо, по време на готвенето доливайте от ъгъла на тавичката по малко вода ако е необходимо, за да не загори доматеният сос.

Поднесете традиционния пълнен шаран цял, направо с тавата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: