Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Плакия»Боб плакия с пушени свински ребра

Боб плакия с пушени свински ребра

Боб плакия с пушени свински ребра2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Когато видите пред себе си боб плакия със свински ребърца, няма да искате да станете от масата"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г бял
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • пащърнак - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 3 бр.
  • сол
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • целина - 1 ч.л. суха
  • мащерка - 1 ч.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва за една нощ. Водата се излива, налива се нова и се слага малко 1 кафена лъжичка сода.

Щом водата заври отново, се изхвърля и сменя с нова. Бобът се прехвърля в тенджера под налягане заедно с малко олио, червен пипер, нарязаните на дребно лук и чушка.

Добавят се нарязаните на кръгчета морков, пащърнак, цели скилидки чесън и вода.

Тенджерата се затваря добре и бобът се вари за около петнайсет минути.

След това се маха капакът, боб яхнията се овкусява със сол, сух джоджен, целина, мащерка и се прибавят нарязани на дребно 2 домата.

След разбъркване бобът се прехвърля в тава, поръсена с препечено брашно, слагат се нарязаните пушени ребра и по желание може да се добави 1 сушена люта чушка.

Останалият домат се нарязва на кръгчета и се нарежда върху боба.

Тавата се слага във фурна и плакията се пече на 200 градуса.

След като получи лека коричка, бобът плакия с пушено свински ребра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#172882
Потребител#172882
Това смилянски боб ли е?
13.12.2019 22:51