Пилешка тай супа
Pileća supa thaiChicken Thai Soup

Пилешка тай супа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k10k1
Пилешка тай супа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
12/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
"Отскачаме до Тайланд, за да се насладим на този невероятен специалитет - пилешка тай супа"

Необходими Продукти

  • пилешки гърди - 250 г
  • гъби - 150 г (печурки, шийтаке, портобело или др.)
  • кокосово мляко - 400 г
  • пилешки бульон - 1.2 л.
  • рибен бульон - 2 - 3 с.л. концентриран или 1/2 кубче
  • галангал - 4 - 5 резенчета
  • лимонова трева - 2 - 3 стръка
  • чили - 1 люто чушле
  • чесън - 3 скилидки
  • кориандър - 4 - 5 стръка
  • лайм - 1 - 2 бр. или лимон
  • сол - на вкус
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешкото месо се сварява за кратко в леко подсолена вода с лъжица зехтин. Бульонът се прецежда, като за супата ще са ни нужни 1.2 л.

Гъбите се почистват, нарязват и сотират в останалия зехтин със скилидка чесън. Останалите две се настъргват или счукват и слагат в пилешкия бульон.

Той се поставя на котлона и се смесва с кокосовото мляко. Добавя се ситно накълцаната лимонова трева и наситнен пресен кориандър.

Коренът от галангал може да се използва пресен или дехидратиран, като ако изберете втория вариант, ще трябва предварително да сте го накиснали в топла вода, за да се хидратира и тогава се добавя в бульона.

В случай, че ви е трудно да откриете този корен, може да замените с джинджифил - 4-5 не много дебели резенчета.

Супата ври 10 минутки на умерен огън и към нея се слагат рибния бульон, наситненото сварено пилешко филе и гъбите. Подправя се със сол и лютото чили. Оставя се да поври още 15 минути и се дърпа от огъня.

Вкусната и лесна пилешка тай супа се поднася с резени лайм или лимон. Сокът на цитрусите изстискан в умерени количества във всяка порция е прекрасно допълнение към уханието на пилешката супа.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: