Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Шарен боб с маслини по самоковски

Шарен боб с маслини по самоковски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Шарен боб с маслини по самоковски
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Една от най-вкусните гозби от самоковския край - шарен боб с маслини. Почитаме родните традиции и вкус, поднасяйки ястието с парче хляб и люта чушка"

Необходими Продукти

  • боб - 2 ч.ч., бял
  • боб - 1/2 ч.ч. червен
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 бр., средна глава
  • праз - 1стрък, бялата част
  • чушки - 1 бр. червена
  • пащърнак - 1/2 бр.
  • домати - 2 бр., малки
  • манатарки - 30 г, сушени
  • маслини - 10 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л., пушен
  • растителна мазнина - 1 к.ч.
  • люти чушки - 1 бр.
  • джоджен - 1 с.л., стрита билка
  • девесил - 1 ч.л., изсушена билка
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • За тестото
  • брашно
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-вкусно е било, когато ястието е къкрило до жаравата бавно, с часове.

Макар и сготвено на котлон, тази постна манджа е вкусна за приготвяне селска храна, подходяща и за празници и за делници.

Стария боб накисваме от вечерта.

На следващия ден го изплакваме, изхвърляме изплувалите зърна.

Слагаме го на огъня, в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.

След като водата кипне я изхвърляме.

В 1500 мл. вода прибавяме разполовените лук, моркови и пащърнак, както и сушените манатарки. От тях приготвяме зеленчуков бульон, който прецеждаме.

Прехвърляме отцедения боб в гювеч. Заливаме го с горещия зеленчуков бульон.

Сварените зеленчуци намачкваме с вилица и прибавяме към варивото.

В загрялата растителна мазнина запържваме праза, нарязан на ситно. След като омекне към него прибавяме кубчетата червена пиперка.

Доматите настъргваме на ренде и добавяме накрая, заедно с червения пипер.

Изсипваме запръжката в гърнето. Добавяме ароматните джоджен и девесил, както и маслините.

От брашното и малко вода приготвяме тесто, което облепваме около капака на глинения съд.

Гърнето поставяме на котлона на слаба температура.

Ястието къкри в продължение на час и половина.

Десетина-петнадесет минути преди да поднесем варивото, отстраняваме капака и овкусяваме със сол, черен пипер.

Прибавяме маслините и лютата пиперка.

Поднасяме ястието топло, гарнирано с туршийка, голям комат селски хляб и люта пиперка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: