Начин на приготвяне
Най-вкусно е било, когато ястието е къкрило до жаравата бавно, с часове.
Макар и сготвено на котлон, тази постна манджа е вкусна за приготвяне селска храна, подходяща и за празници и за делници.
Стария боб накисваме от вечерта.
На следващия ден го изплакваме, изхвърляме изплувалите зърна.
Слагаме го на огъня, в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.
След като водата кипне я изхвърляме.
В 1500 мл. вода прибавяме разполовените лук, моркови и пащърнак, както и сушените манатарки. От тях приготвяме зеленчуков бульон, който прецеждаме.
Прехвърляме отцедения боб в гювеч. Заливаме го с горещия зеленчуков бульон.
Сварените зеленчуци намачкваме с вилица и прибавяме към варивото.
В загрялата растителна мазнина запържваме праза, нарязан на ситно. След като омекне към него прибавяме кубчетата червена пиперка.
Доматите настъргваме на ренде и добавяме накрая, заедно с червения пипер.
Изсипваме запръжката в гърнето. Добавяме ароматните джоджен и девесил, както и маслините.
От брашното и малко вода приготвяме тесто, което облепваме около капака на глинения съд.
Гърнето поставяме на котлона на слаба температура.
Ястието къкри в продължение на час и половина.
Десетина-петнадесет минути преди да поднесем варивото, отстраняваме капака и овкусяваме със сол, черен пипер.
Прибавяме маслините и лютата пиперка.
Поднасяме ястието топло, гарнирано с туршийка, голям комат селски хляб и люта пиперка.