Паста ала Норма (Pasta alla Norma)
gotvach.bg»Рецепти»Паста»Паста ала Норма (Pasta alla Norma)

Паста ала Норма (Pasta alla Norma)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Паста ала Норма (Pasta alla Norma)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
18/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
"Ухае на паста и то не каква да е, а Паста ала Норма"

Необходими Продукти

  • патладжан - 2 бр. (700 г)
  • домати - месести, добре узрели
  • босилек - 4 стръка (листата)
  • рикота - 150 - 200 г
  • паста - 300 г къса (мафалда, фарфале, пене, фузили..)
  • зехтин - 30 г + за запичане на патладжана
  • сол - около 2 с.л.
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер - 1 - 2 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте и нарежете патладжаните на едри ленти на дълго и сложете в подсолена вода за 30 минути. Изплакнете ги, подсушете и нарежете на кубчета.

2. В тиган загрейте малко зехтин и запечете зеленчука до златисто, като накрая го ароматизирате с едната скилидка чесън, нарязана на филийки. Не слагайте чесъна в началото, за да не загори и нагарча.

3. За доматения сос накълцайте или отново направете на филийки останалите две скилидки чесън. Сложете ги да се запържат в 30 г. зехтин, докато пуснат аромата си, но не да потъмняват. Сипете доматите, предварително обелени и смлени. Подправете с щипка захар, сол на вкус, черен пипер и половината листа от пресен босилек - накъсани на едро.

Гответе 20 минути на тих до умерен огън.

4. През това време сложете да заври водата за пастата с лъжичка сол. Аз използвах мафалда, но и други видове по-фина и къса паста са подходящи. Сварете за минутите указани на пакета, като е добре да оставите ал денте.

5. Към врящия сос добавете малко от водата, в която се готви пастата. Тя е богата на нишесте и ще го сгъсти и придаде добра текстура.

6. Готовата паста отцедете и смесете с кубчетата патладжан. Разпределете на порции и всяка залейте със доматен сос. Отгоре на паста ала Норма небрежно слагайте от рикотата и накъсани останалите листа ароматен босилек.

Поднесете Паста ала Норма (Pasta alla Norma) на момента докато не топла.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: