Начин на приготвяне
Свинско бонфиле по рецепта на Уелингтън в сегашния си вид е на около 100 години и е разновидност на френско ястие.
Тази рецепта ще изненада дори ценителите на класиката, която се приготвя от Гордън Рамзи с телешко филе, но по трудна за начинаещи кулинари.
Руло Уелингтън включва прясно свинско бонфиле заедно с прекрасната комбинация от бутертесто, прошуто, дижонска горчица и сотирани гъби, за да се получи най-вкусната, елегантна и направо великолепна празнична вечеря, която всъщност е доста лесна за приготвяне.
Руло Уелингтън, приготвено със свинско филе, обвито в прошуто, гъби и бутер тесто във форма на руло е рецепта, която ще впечатли!
Руло Уелингтън със свинско бонфиле е перфектенo за споделяне с приятели или семейство и отлично основно ястие за коледните празници.
Тази рецепта е лесна, само трябва да знаете да работите с бутертесто и да запечатате филето, без да го дупчите, за да не изтекат соковете му. Свинското филе за разлика от телешкото не трябва да остава розово във вътрешността и това е предимство при печенето му и лесно за изпълнение.
Подправете свинското филе със сол, черен пипер, нарязана много ситно скилидка чесън, магданоз и розмарин. Оставете настрана да се маринова за 20 мин. Също толкова вкусно е само с черен пипер, сол и след запичане намазано с 2 супени лъжици горчица.
В голям тиган на силен огън разтопете масло със зехтин. Добавете маринованото свинско филе в горещия тиган и гответе до кафяво от всички страни- около -2 минути на страна. Тази процедура отнема около 8 минути. Внимавайте да не набодете повърхността на филето, което би довело до изтичане на соковете му!
Извадете запеченото филе от тигана да изстине и в същия тиган добавете бучка масло, ситно нарязаните гъби и шалот. (Можете да ги смелите на ситно в комбайн) и сотирайте за около 5 минути да останат на мазнина, като разбърквате само от време на време.
Когато са готови ги оставете да изстинат. Разточете размразеното бутертесто, така че да е толкова дълго, колкото вашето филе, и достатъчно широко, за да го увиете напълно.
Покрийте тестото с тънко нарязано прошуто. Разстелете върху прошутото дижонска горчица.
Разстелете равномерно сотираната гъбна смес отгоре на прошутото. Подредете филийките моцарела или настърган кашкавал.
Класическата рецепта е без моцарела и кашкавал, на мен ми харесва повече с тях. Завийте филето в тестото и притиснете ръба да не се разтвори при печене.
Намажете тестото с яйчения жълтък. От останалото тесто нарежете с формичка за сладки няколко звезди и ги закрепете върху рулото. Поставете руло Уелингтън върху хартия за печене в подходяща тава. Прехвърлете Руло Уелингтън в тавичка за печене и поставете в горещата фурна, за да се пече 30 минути.
Гответе в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути. Ако се затруднявате при печенето, ползвайте термометър за печене на месо, като го поставите в най-дебелата част на месото.
Извадете от фурната, когато вътрешната температура е достигнала между 150-160 градуса. При мен е напълно готово за 30 минути на 200 градуса без вентилатор, с вентилатор гответе на 180 градуса за 30.
Бъдете спокойни в резултата - свинското Уелингтън ще бъде изпечено перфектно, само е нужно да спазите градусите за печене и времето.
Оставете месото да почине 3 минути преди нарязване.
Опитайте моя вариант на това така вкусно ястие!
Насладете се максимално на това лесно руло Уелингтън със свинско бонфиле!
Коментари
Месото ще е готово, когато достигне 85 градуса , но не се препоръчва да се пече с термометър, защото тогава ще пробите Филипов и ще му изтече соса . Ще стане тогава сухо .