Коледен хляб с червено вино
Božićni hleb sa crvenim vinom
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Коледен хляб с червено вино

Коледен хляб с червено вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Коледен хляб с червено вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
22/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Е, сега направо ще ви шашнем, защото рецептата е за коледен хляб с червено вино. Наздраве"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г + за поръсване на плота - бяло, с високо съдържание на глутен
  • брашно - 225 г пълнозърнесто
  • червено вино - 200 мл
  • вода - 175 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. или малко повече
  • мая - 20 г жива
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От 75 г пълнозърнесто брашно, 75 г вода, захарта и маята се разбърква рядка кашичка. Покрива се и втасва на топло за 10 минути или докато шупне. Може да се приготви и предната нощ, но без захарта, и да се остави в хладилник. Така хлябът развива невероятен аромат впоследствие.

Виното се смесва с останалата вода и олиото. Използва се плътно добро вино. Към течността се слага втасалата кашичка и се разбърква много добре (разбивам с миксер).

Бялото брашно се пресява в купа и се обърква с остатъка от пълнозърнестото и солта. Към тях се сипва виното с квас и се замесва гладко, меко, но нелепнещо тесто. Меси се поне 10 минути, за да се усети пухкавата му приятна мекота. Плотът се поръсва с брашно, без да се прекалява, докато трае целият процес, може да се редува с леко намазняване на дланите или плота със зехтин. Тъй като способността за поемане на течности на всеки вид и марка брашно е различна, може да се наложи добавяне на още брашно или обратното - течност. Сами ще усетите по тестото.

Омесеното тесто се оставя да почине 30 минути, след това се премесва още веднъж, този път за по-кратко. Оформя се на кръгъл хляб, поръсва се с брашно и се разполага в тава 26-28 см диаметър. Втасва около час на топло или докато бухне.

Хлябът с вино се пъха в студена фурна, като се включва на 200 градуса без вентилатор и така се оставя за около 35-40 минути или докато коричката отгоре се зачерви.

Готовият коледен хляб изстива върху решетка и се поднася на празничната трапеза. Страхотен!

Добър апетит и Честита Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: