Начин на приготвяне
Обичам всякакви разядки и пастети с гъби. Те са много подходящи за хапване по всяко време, а поднесени елегантно, могат да се сервират на изискани празнични трапези.
Наскоро публикува моята любима разядка от сурови гъби, която не изисква никаква термична обработка, а при тази тук продуктите, освен че са различни, но и ще минат през такава.
Зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържват лукът на жулиени и чесънът, нарязан на едро, като той се добавя малко след лука. Слага се магданозът, просто накъсан на едро, сол и останалите подправки.
Бърка се, докато лукът започне да добива лек загар, и тогава се слагат гъбите - добре почистени, ако са пресни.
Сотират се и ако пуснат течност, се оставя тя да се изпари. За да не се свиват, е добре да не са на купчинка, а разпределени на тънък пласт и огънят да е по-силен.
Ако гъбите са мариновани, е достатъчно само да се разбъркат за кратко на огъня с всичко останало, за да се слеят вкусовете и да се изпари възможна течност, която са отделили.
Филираните или смлени бадеми се запичат леко на сух тиган.
Всичко се оставя да изстине, после се прехвърля в блендер или чопър и се смила с малко от мазнината от готвенето.
При нужда се сгъстява с още бадеми.
По желание разядката се подправя допълнително с още от изброените подправки или капки лимонов сок.
Тази празнична разядка с гъби се поднася охладена и оформена в ринг или в купичка.
Добър апетит!