Коледен десерт
Božićni desert

Коледен десерт

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Коледен десерт
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
230 мин.
Порции
4
"Ако гостите Дядо Коледа с този коледен десерт, може и да забрави да си тръгне от дома ви... само казваме"

Необходими Продукти

  • брашно - 80 г
  • краве масло - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 80 г, сух бял
  • стафиди - 200 г
  • портокалови кори - 50 г захаросани
  • бадеми - 30 г обелени
  • захар - 180 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • бренди - 2 с.л. коняк
  • портокалов сок - на 1/2 портокал
  • портокалова кора - от портокала
  • карамфил - 3 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган
  • индийско орехче - щипка
  • за декорацията
  • розмарин - клонки
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - кристална
  • портокали - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин. Нарежете обелените бадеми на малки парченца. Накиснете сух хляб в прясното мляко. Изцедете половин портокал, а кората настържете.

В голяма купа изсипете захарта, добавете омекналите стафиди, изцедения и натрошен хляб, коняка, брашното, яйцето, счуканите карамфилчета, настъргания джинджифил, захаросаните корички, канелата, индийското орехче, настърганата портокалова кора и сока, бадемите и омекналото на стайна температура краве масло.

Объркайте добре всички продукти. Нарежете двата портокала. Намажете дъното и стените на огнеупорна купа с краве масло. На дъното и по стените сложете кръгчета портокал. Изсипете сместа в купата. Подравнете.

Покрийте с парче хартия за печене. Сложете купата в дълбока тенджера със студена вода. Нивото на водата да стига почти до ръба на купата. Сложете тенджерата с купата в студена фурна. Изпечете коледния десерт за 3 часа на 150 градуса, като от време на време доливате топла вода.

Извадете готовия сладкиш от фурната, изчакайте около 20 мин. и обърнете в подходяща чиния. За украсата разбийте белтъка за кратко с вилица. Потопете клончето розмарин и след това го оваляйте в кристалната захар. Украсете десерта със заснеженото клонче и пръчици канела.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: