Вити тиквеничета за Бъдни Вечер
Uvijene pitice sa bundevama za Badnje veče
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Вити тиквеничета за Бъдни Вечер

Вити тиквеничета за Бъдни Вечер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k33k16k19k12
Вити тиквеничета за Бъдни Вечер
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
58 мин.
Порции
6
"Вити тиквеничета за святата нощ, които ще се харесат на всички около трапезата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г фини
  • тиква - 500 г цигулка
  • захар - 6 с.л. или на вкус (според сладостта на тиквата)
  • ябълки - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л. (за ябълката)
  • канела - 2 щипки или на вкус
  • ванилия - 1 прахче
  • локум - 100 г (карамел с орехи)
  • орехи - около 130 г
  • олио - 1 малка кафена чашка+ за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тези празнични вити тиквеничета за Бъдни вечер реших да сложа богата плънка - от всичко, което обичам. Получиха се невероятно вкусни и с тях ще украся своята празнична трапеза.

Ябълката настъргах и полях с лимонов сок, за да не потъмнява. Не слагам повече от сока, за да не накиселява много.

Към плода настъргах на едро ренде и тиква. Добавих захарта, ароматите и малка чашка олио и разбърках. Така оставих за 10-15 минути, за да се отдели сосче. Ще призная, че прибавих към тази смес и малко алкохол (в случая една полска водка с дъх на канела и някакъв ароматен корен).

Разстлах корите за баница и намазвах една с олио, полагах следваща и върху нея разпределях от плънката равномерно + парченца локум и смлени орехи. Обичам да ми е богата плънката, но ако на вас ви е много, редете по 3 кори вместо по 2.

Завивах на охлюв, като в края забождам клечка за зъби, за да запази целостта си. Отгоре намазвам с още олио.

Изпичам тиквениците на 170 градуса за около 35-40 минути или до златист загар.

Когато изстинат, поръсвам с пудра захар.

Благословен и уютен празник Бъдни вечер ви желая!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: