Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка със сирене и сусам

Празнична питка със сирене и сусам

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Празнична питка със сирене и сусам
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 6
28/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12
"Всеки ден е празник, щом трапезата е озарена от тази страхотна питка със сирене"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • суха мая - 7 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 7 с.л.
  • брашно - 1 200 г
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • сирене - 150 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти замесете хубаво гладко тесто, покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 2 части, от едната част направете 4 топки и разточете 4 обли кори.

Намажете ги с масло без последната, подредете една върху друга и разрежете на 12 триъгълника. На всеки направете разрез и отрия връх промушете отдолу нагоре.

Получават се листенца, всяко навивате като руло и така навито листо поставяте по края на тавата. От другата част тесто по същия начин се разточват 4 малки кори, като се мажат с масло и поръсват със сирене.

Режат се на 12 части, като центърът остава цял, от снимките ще придобиете представа. Така полученото цвете се слага по средата на тавата, като краищата се повдигат леко на горе.

Ако желаете, може от началото да оставите тесто колкото орех за декорация на питката. Аз на моята питка оформих охлюв от ленти тесто и поставих по средата.

Оставете питката да втаса, намажете с разбития жълтък с малко мляко и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: