Начин на приготвяне
Грамажът на плодовете е в обелено състояние.
Пина Колада е пуерториканска напитка на базата на ананас и кокос. Тя може да е леко алкохолна, но в тази рецепта ще представим безалкохолният и вариант, наречен още Върджин.
В него освен задължителният ананас се добавя и друг плод, като това най- често е банан или манго.
Името на напитката идва от Пиня (piña)- ананас. В България го изговаряме Пина, защото нямаме предвид буквата Ñ, която е с меко произношение и оттам звучи ня.
За да си приготвим домашна Пиня Колада, трябва да имаме уред, с който да смелим плодовете и желателно и леда.
В блендер или подходящ кухненски робот е най-добре, но и с пасатор е вариант, като след това може да се прецеди, в случай че не е смелено на съвършено фина текстура.
Всички продукти, посочени в рецептата, без тези за декорация, разбира се, се слагат в уреда и смилат на максимални обороти. Ледът може да е предварително натрошен, за да не затруднява излишно уреда, в случай че не е много мощен. Ако пък се действа с пасатор, ледът се добавя накрая.
При мен смилането става за 30 секунди.
Подходящи чаши се украсяват по ръбчетата с кокосови стърготини. Аз направих и шишче с конфитирани парченца ананас.
Налива се Върджин Пина Колада и се поднася със сламка и коктейлна лъжичка, а по желание се декорира с парченца ананас, чипс от кокос или банан.
*Преди наливане може да се подслади допълнително според вкуса.