Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем карамел»Перфектният крем карамел

Перфектният крем карамел

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Перфектният крем карамел5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Нима някой би могъл да каже нещо, заставайки пред перфектния крем карамел"

Необходими Продукти

  • захар - 230 г
  • прясно мляко - 750 мл
  • сметана - 250 мл 35%
  • яйца - 8 бр.
  • ванилии - 4 бр.
  • ванилова захар - 1 пакетче бурбонска
  • сол - щипка
  • захар - 130 г за карамела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Защо ли този десерт е символ на сладокусничеството? Небцето ми предусеща кадифената нежна текстура на перфектния крем карамел.

Има моменти, в които спираме да мислим за калориите и оставим настрана тези смущаващи свръхестествени явления. Да се потопим в експлозията от комбинация на мекото ухание на яйчен крем, ванилия и карамел. Греховна порция щастие!

Яйцата разбъркваме с телена бъркалка със захарта. Сместа се оставя да постои 5 минути да почине.

Млякото и сметаната се загряват за кратко, като не бива да завират. Отстраняват се от огъня.

Към яйчената смес прибавяме топлата млечна смес при непрекъснато разбъркване.

Не бива млякото да е горещо, за да не сварим яйцата! Добавяме щипка сол, ваниловите прахчета и ароматната захар.

Захарта за карамела се слага в сух съд на умерен огън, за да се разтопи.

Тенджерата или тиганът, в който приготвяте карамела, от време на време се разклаща, като към клокочещата смес никога не се добавя вода или се разбърква с лъжица.

Имайте предвид, че дори отместен от котлона, карамелът продължава да ври и да става по-тъмен като цвят и съответно да има горчив привкус.

Горещият кехлибарен карамел внимателно се разпределя се по дъното на топлоустойчиви форми.

В моят случай съм използвала продълговата форма за хляб/ кекс. Можете да приготвите крема в каквато форма или формички разполагате у дома.

Съда поставяме в подходящ по-голям друг такъв.

Сипваме топла, почти вряла вода (около 75 градуса), като количеството ѝ е малко над средата на формата.

Крем карамелът се пече в предварително загрята фурна на 130-140°С за около 55-60 минути.

Важно е да следим водата в съда да не завира, защото тогава ще се образуват шупли в крема.

Изпеченият крем карамел се изважда от фурната и се остави на стайна температура, докато съвсем се охлади.

Прибираме формата в хладилник за поне 4 часа.

Преди сервиране с тънък остър нож се минава по стените на формичките и се обръщат върху подходяща чиния/плато.

Адаптирано от сп. Меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: