Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Класически испански чийзкейк (Tarta de queso)

Класически испански чийзкейк (Tarta de queso)

Класически испански чийзкейк (Tarta de queso)
Снимка: Мариана Тодорова Цонева
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
16
"Пренасяме се в Испания, за да опитаме и техния чийзкейк - да, страхотен е"

Необходими Продукти

  • За основата
  • бисквити - 250 г Еверест с мляко
  • краве масло - 100 г немско
  • За крема
  • маскарпоне - 500 г
  • сметана - 400 г течна животинска /30 - 35%/
  • прясно мляко - 60 г
  • захар пудра - 250 г
  • желатин - 2 пак. /20 г/
  • Глазура
  • сладко - 250 г по ваш вкус
  • желатин - 6 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За чийзкейк има много и различни рецепти. Някои сложни, други лесни, а времето от приготвянето до консумацията изисква доста часове. На мен ми се наложи да приготвя десерт за вечерята на гости, обадили ми се на обяд.

Реших, докато приготвям основното ястие на фурна, да спретна един бърз испански чийзкейк, готов за консумация 3 часа след започване на приготвянето му.

Формата за тортата е с диаметър 24 см, порциите са според големината, която желаете са 12 или 16.

И така, започваме с блата /основата/ - приготвянето и отнема 10-15 мин.

Смиламе с чопър бисквитите и прибавяме разтопеното масло. Разстиламе сместа във формата, като я притискаме добре. Оставяме в хладилника за около половин час, докато стегне.

Приготвяне на крема - отнема около 15 мин.

На ръка разбиваме пудрата захар с маскарпонето, добавяме сметаната и прясното мляко, като може да включим миксера. Продуктите да са със стайна температура.

Разтваряме 2 пак. желатин /дали са от 9 или 10 г, няма значение/ в 12 супени лъжици студена вода. За 1-2 мин желатинът набъбва /като грис халва/.

След като набъбне, за около 2- 3 мин го втечняваме на водна баня, като котлонът е на средна температура и желатинът не трябва за завира, просто да се втечни.

Отново пускаме миксера и на тънка струйка добавяме желатина към крема.

Изсипваме сместа върху охладената основа и връщаме чийзкейка в хладилника.

След около час и половина вече можем да залеем с глазурата, която се приготвя по ваш вкус - с каквото сладко искате, или може да украсите с плодове.

В моя случай използвах 250 г боровинково сладко, което беше не много гъсто, и към него прибавих 6 г желатин, разтворен в 4-5 с.л. студена вода, след набъбването се втечнява на водна баня, смесва се със сладкото и се изсипва върху крема.

30 мин са достатъчни в хладилника и класическият испански чийзкейк е готов за консумация.

Разбира се, това е бързият вариант, но вие може от предишния ден да си приготвите тортата и да оставяте в хладилника блата или крема колкото време искате.

Глазурата също може да приготвите с различно сладко, дори домашно. Ако е много гъсто, просто го затоплете на котлона с малко вода и тогава добавете желатина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Маскарпонето се разбива само на ръка
07.02.2023 17:42
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Кое определя този чийзкейк като испански?
Рецептата е чудесна, класически чийзкейк с маскарпоне, но испански дали е?
23.11.2022 22:41
Анонимен
Анонимен
Извинявам се за въпроса но сметаната трябва ли да е разбита предварително или я слагаме в течната и форма към маскарпонето ?
25.02.2022 11:56
2