Артишок със скариди и хамон в нежен крем
gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Артишок със скариди и хамон в нежен крем

Артишок със скариди и хамон в нежен крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Артишок със скариди и хамон в нежен крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
08/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"В тази чиния всички герои имат вина за нейния перфектен вид и вкус - и артишокът, и скаридите, и хамонът, и кремът - насладете се"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

На всички ни са познати полезните качества на артишока. Той е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, а освен това е много вкусен.

В тази рецепта го приготвяме по здравословен начин и го комбинираме със скариди и хамон.

За рецептата артишок със скариди и хамон в нежен крем, първо, почистваме артишока, за да се заемем с нежния крем, който ще приготвим с част от тях.

Изберете на пазара големи бройки от зеленчуците, свежи и с по-дълги дръжки, защото и те ще ни потрябват. Порциите са 6, но за всеки случай си вземете 7 броя от вкусния зеленчук.

Пригответе си два съда със студена вода, като във всеки поставите клонка магданоз и изстискате по половин лимон. Той ще попречи на артишока да потъмнее и се оксидира.

Обелете най-външните твърди листа и ги заделете, за да си приготвите здравословна и полезна отвара.

Отрежете и 1-2 пръста от върха, както и дръжките - тях запазете.

Сложете съцветията в едната купа с вода.

Изрежете дръжките от повърхностния слой и ги потопете в другата купа.

Отново взимайте един по един от вече почистените от най-външния слой листа артишоци и отделете и следващи 2-3 или повече пласта листа, докато стигнете до съвсем крехката сърцевина. Отделените листенца сложете при дръжките, а сърцевините връщайте в тяхната си купа.

Накълцайте праза и едната скилидка чесън. Обелете и нарежете на малки кубчета картофите.

Задушете в зехтина всичко за 4-5 минути, като често разбърквате.

Сложете листата и дръжките - нарязани, ако са много дълги, и стръковете магданоз, както и сол на вкус. Задушете за още 2-3 минути и налейте водата. Количеството на добавените листа трябва да е 400 г, затова ако не ги достигат, добавете седмия артишок, почистен и нарязан целият.

Варете под капак 25 минути.

През това време сгответе на пара сърцевините - около 20 минути, за да не омекват прекалено. Ако ползвате по-малки зеленчуци, редуцирайте времето. Може да ги приготвите и в микровълнова фурна за по-кратко, като им капнете малко зехтин и сол, но аз предпочитам по-здравословния вариант - парата.

Сварените зеленчуци за крема прехвърлете заедно с течността в блендер и пуснете да се мели 2 минути на максимални обороти. Това е нужно, за да стане наистина фин крем без власинки. Ако все пак не успеете да го постигнете, защото уредът ви е с ограничени възможности, то просто прецедете сместа, за да отстраните по-големи останали частици.

Загрейте на умерен огън две лъжички зехтин и сложете останалите две скилидки чесън, нарязани на шайбички. Когато пуснат аромата си и леко започнат да стават златисти, дръпнете от огъня и сипете при тях хамона на кубчета. Разбъркайте, за да го хване още горещата мазнинка, и прехвърлете в купичка.

В същия тиган запечатайте от двете страни за по минутка обелените скариди с малко сол.

Сервирайте като във всяка порция поставяте по 1-2 сърцевини от артишока, 1-2 скариди, поръсете с хамон и чесъна и отстрани залеете от крема.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: