Задушена телешка опашка

14/01/2020
"Знаете ли какво още ви трябва за тази страхотна задушена телешна опашка - чаша червено вино, разбира се "
Приготвяне10 мин.
Готвене240 мин.
Общо250 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 349
  • Преглеждания за месеца284
  • Преглеждания за седмицата88
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества
Телешко Задушено

Начин на приготвяне

Шайбите от телешка опашка запечатайте в дълбок съд на силен огън с 3-4 лъжици зехтин, докато добият златист загар от всички страни.

При тази процедура е възможно доста да ви пръска от мазнината, затова може да захлупите с капак.

Добре е да запечатате на два пъти, защото количеството е много и няма да се побере на 1 пласт най-вероятно.

Извадете опашките в чиния и в същата мазнина + още 1-2 лъжици зехтин запържете за 10 минутки едро нарязаните лук, морков и чесън. Върнете при тях опашките, налейте виното и задушете за 10 минути, след това долейте с бульона, така че почти да покрива телешкото, и оставете да заври.

Когато това се случи, покрийте с капака на съда, намалете огъня до слаб и оставете да се задушават 2.5 часа до 3.

Месото е готово, когато с лекота се разпада от кокала. Понякога варя и задушавам цели 4 часа, но това е и тайната на ястието - бавно готвене на слаб огън. Доливам вода или бульон, ако нивото спадне.

Следващата стъпка е да се редуцира бульонът. Имате избор или да оставите зеленчуците така, на едри парчета, които обаче са съвършено меки и топящи се в устата, или да пасирате, като извадите месото.

Оставете бульона да заври на силен огън при вече вдигнат капак, пуснете вътре маслото, посолете на вкус и редуцирайте до сгъстяване на соса и количество, каквото желаете. Тук е моментът да ви предупредя да не прекалявате със солта, защото при намаляване на течността сосчето може да стане прекалено солено и тогава ще се наложи пак да разреждате. Това не е голям проблем, но все пак целта е гъст, концентриран и консистентен сос.

Върнете телешките опашки в тенджерата и оставете да се задушат за още 15-20 минути.

Ястието е чудно вкусно и без подправки, но ако желаете, си добавете.

Още по-неустоимо е, когато престои няколко часа, преди да се сервира.

Не спестявайте от качеството на виното, което ще сложите, колкото по- добро е, толкова по-вкусна ще стане задушената телешка опашка ви.

Разкош!

Чук за месо с брадвичка-46%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чук за месо с брадвичка
13.00 лв.
7.00 лв.
Виж ››

Инструмент за месо 2 в 1 - чук за месо с брадвичка. Обработете всяка пържола или ребърца, поднасяйки на близките си крехко и вкусно месо. С брадвичката може да оформите перфектните стекове, после да ги начукате с чука и да ги метнете във фурната или на скарата.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Правила съм такава вкусотия в един от хотелите, където работех. Доста време се готви опашката, но пък резултата е уникален
1
0
Йорданка Ковачева
Да, така е:) Времето може да се спести единствено в тенджера под налягане, но пак си е продължително. После обаче си облизваш пръстите :)
0
0