Домашно овче сирене

Домашно овче сирене

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
2061k3106764
Домашно овче сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
13/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
"От домашното по-вкусно няма, особено ако става дума за овче сирене"

Необходими Продукти

  • овче мляко - 3 л
  • мая за сирене - 18 капки (на 1 л - 6 капки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се сипва в подходяща тенджера и се слага на котлона да се затопли. Температурата му трябва да достигне до около 36-38 градуса.

Най-лесно се измерва с термометър, но ако нямате си натопете пръста, той трябва да стои вътре без да му пари. Това е подходящата температура. След това млякото се отнема от котлона.

На три литра се добавят 18 капки мая за сирене. Това са по шест капки на всеки литър. Добавя се маята към затопленото овче мляко и се разбърква.

Тенджерата се похлупва с капак и се завива, най-добре с вълнено одеяло, за три часа. След като минат часовете млякото се отвива и се изсипва в марля да се изцеди хубаво.

Когато е вече изцедено може да се пристегне хубаво марлята и да се сложи в специална форма за сирене. Ако нямате такава марлята се стяга много здраво, да образува вързопче и се закача до другият ден.

Сиренето се изважда от марлята и веднага е готово за консумация. Ако го обичате солено, или искате да се съхрани, се прави саламура, в която се накъсва сиренето.

В нея може да стои с месеци, без да е в хладилник. Саламурата се прави от шест литра вода, в която се размива един кг морска трапезна сол.

Домашното овче сирене е супер вкусно!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: