Тинктура от невен

Kristine TenovaKristine Tenova
Помощник Готвач
22
131
342
49
18/01/2020
"Ето как да си приготвите сами тинктура от невен "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 623
  • Преглеждания за месеца78
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • невен - половин шепа цветове (ок. 50 г)
  • ракия - 1/2 литър гроздова или сливова, без анасон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В измит, чист и подсушен буркан с винтова капачка се слагат цветчетата от невен и се заливат с 500 грама от домашната гроздова ракия или сливова ракия без анасон.

Може да се използва ракия и от други плодове като кайсии например, но имайте предвид, че те обикновено са много по-ароматни и могат да добавят допълнителни аромати към тинктурата. Доколкото гроздовата и сливовата ракия са малко по-неутрални на аромат. По същата причина избягваме и анасонова ракия, за да не придаде допълнителни аромати на тинктурата.

Ако нямате домашна ракия, може да използвате и водка.

Така получената смес се затваря с капака с винт и се раздрусва много добре няколко минути.

След това се слага на слънчево и топло място като прозорец, и се оставя да престои така за около 2 седмици (14-15 дена).

После се прецежда и се използва на капки с капкомер.

Може да разделите получената тинктура от невен в няколко по-малки бурканчета или шишенца, като е по-добре да се съхранява в стъклен съд, отколкото в пластмасов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар