gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта с ягоди и маскарпоне

Сметанова торта с ягоди и маскарпоне

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57491226475
Сметанова торта с ягоди и маскарпоне
Снимка: Hristo-Y-Moni
1 / 7
18/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Всеки ден се превръща в специален, стига сметановата торта с ягоди да ни чака в хладилника"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • брашно - 7 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • праскови - сок от компот /за сиропиране на блата/
  • за крема
  • сметана - 500 мл течна
  • маскарпоне - 250 г
  • кондензирано мляко - 200 г сладко
  • лимони - 1 бр. кора, рендосана
  • ягоди - за украса, пресни
  • желе - за ягодите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделям белтъците от жълтъците.

Разбивам белтъците със захарта на твърд сняг и прибавям един по един жълтъците, като не спирам да бъркам с миксера.

След това слагам по малко от брашното и бъркам внимателно със сладкарска шпатула.

Накрая слагам и олиото.

Сипвам във форма 24 см, покрита с хартия за печене, и пека на 170 градуса до зачервяване. Не препичайте, да не стане сух блатът.

Готовия блат за торта оставям да изстине. Става голям и затова го разрязвам на 3.

В купа сипвам сметаната и започвам да разбивам с миксера.

Когато започне да се сгъстява, сипвам постепенно кондензираното мляко и разбивам до получаване на гъст крем за торта.

След това слагам маскарпоне и намалявам миксера на най-слабата степен.

Смесвам сметаната и маскарпонето, получава се хубав гъст крем.

Ако обичате по-сладко, може да добавите пудра захар в началото, когато разбивате сметаната.

Разрязвам блата на 3 части (по възможност равни).

Слагам първия, сиропирам малко със сок от компот от праскови.

Намазвам с крем и слагам предварително нарязани парченца ягоди.

Повтарям същото при втория блат, а третия - само леко сиропирам.

Намазвам цялата торта с крем.

По-едрите и хубави ягоди се режат на половинки и се подреждат върху тортата.

Правя малко ягодово желе (купено, готово от пакетче) според инструкциите на опаковката и намазвам хубаво ягодите да стоят свежи и красиви.

След това дооформям сметановата торта с шприц, правейки малки розички.

Сметановата торта с ягоди и маскарпоне е много вкусна и ароматна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: