Торта Орехова фантазия
Torta Fantazija od oraha

Торта Орехова фантазия

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Торта Орехова фантазия
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 6
18/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Всяка минута, отделена за приготвянето на тази орехова торта си заслужава, да знаете"

Необходими Продукти

  • за блата
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 60 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 20 г
  • орехи - 70 г смлени
  • Още
  • шоколад - 200 г
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • за крема
  • жълтъци - 12 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 200 г
  • пудинг - 3 пакетчета ванилия всяко по 40 г
  • ванилова захар - 5 пакетчета
  • краве масло - 150 г меко
  • За декорация
  • орехи - смлени
  • ядки - цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 170 градуса.

Слагаме хартия за печене във форма за торта - 26 см.

Разбиваме 4 белтъка с 60 г захар и 1 пакетче ванилова захар до получаване на пухкав крем с миксер.

Добавяме 20 г брашно и 70 г смлени орехи, и объркваме с лъжица.

Получената смес сипваме във формата и печем в предварително загрятата фурна около 20 минути.

Готовия блат за торта изваждаме от формата заедно с хартията за печене и оставяме настрани да се охлади.

По същия начин приготвяме още 2 блата.

След охлаждане и на трите блата правим шоколадов ганаш.

В съд на котлона начупваме 200 г шоколад и наливаме 200 мл сладка сметана.

Варим на бавен огън с бъркане до стопяване на шоколада.

Получения ганаш разпределяме върху блатовете, които предварително сме отделили от хартията за печене.

Оставяме ганаша да се стегне. През това време приготвяме крем за торта.

В съд на котлона наливаме 800 мл от прясното мляко да заври.

Разбиваме 12 жълтъка с 200 г захар и 5 бр. ванилова захар.

3 пакета пудинг ванилия разтваряме с останалото студено прясно мляко и добавяме с бъркане при жълтъците.

Тази смес изливаме на тънка струя при врящото мляко.

Варим крема, като бъркаме до сгъстяване.

Махаме от котлона и охлаждаме.

Разбиваме мекото масло до побеляване и постепенно прибавяме охладения крем. Объркваме добре.

Отделяме 2-3 с.л. от крема за измазване встрани на тортата.

Сглобяваме тортата в подходящ поднос.

Слагаме 1 блат върху него 1/3 от крема.

После втори блат и част от крема.

Следват последния блат и останалия крем.

Измазваме тортата странично.

Посипваме странично със смлени орехи.

Отгоре украсяваме също с орехи или по ваш вкус. Охлаждаме готовата орехова торта.

Торта Орехова фантазия е готова!

Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: