Римска яхния

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Римска яхния
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
5
"Не само Римската империя е била велика, римската яхния също е"

Необходими Продукти

  • волска опашка - 1 кг на дебели шайби
  • бекон - 100 г
  • бяло вино - 2 ч.ч.
  • лук - 1 голяма глава
  • целина - 2 стръка с листата
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • магданоз - 4 стръка
  • карамфил - 4 гвоздея
  • дафинов лист - 1 - 2 листа
  • какао - 1 ч.л. 100% натурално, на прах
  • канела - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте половината от зехтина на силен огън и в него запечатайте шайбите от волска опашка от всички страни. Извадете в дълбока купа и покрийте с капак.

Намалете огъня и към мазнината сипете останалия зехтин и смления лук с чесъна и единия стрък целина. Запържете, редуцирайки силата на огъня, а след това добавете и морковите, нарязани на кръгчета поне 5 мм дебели. Когато и те се запържат, сложете бекона и гответе до стопяване на част от мазнинката му.

Върнете парчетата волска опашка, залейте с виното и задушете 2 минути, после още 2-3 минутки оставете на отворен капак, за да се изпари алкохолът.

Настържете доматите, сипете червения пипер, малко черен пипер, карамфила, дафиновия лист и щипка сол. Налейте телешки бульон или вода и оставете ястието да къкри на бавен огън 2.5 часа. Наглеждайте си нивото на течността.

Добавете какаото, разтворено в малко от бульона или вода, и нарежете на по едро вътре втория стрък целина и магданоз (той е по желание). Варете още около час или докато месото е съвършено крехко и с лекота се разпада от кокала. Накрая посолете още на вкус и си сложете щипка канела, индийско орехче и малко черен пипер. Задушете за 15 минути яхнията и изключете котлона.

Римската яхния е много по-вкусна, като престои поне 3-4 часа, преди да се сервира.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аника Войт
Аника Войт
Много вкусно изглежда. Бихте ли ми казали от къде взехте месото, и прясно ли беше или замръзено. Отдавна гледам рецептата, но не мога да намеря продуктите и това ме спира
20.01.2020 17:47
2
1
Покажи всички подкоментари