Начин на приготвяне
Извадете патешките гърди от хладилника и ги оставете на стайна температура, за да не са студени, когато ги печем. През това време пригответе гарнитурата от круши.
Накълцайте лука на по-едро и го задушете в маслото с лъжица зехтин. Разбърквайте на моменти. Когато омекне (около 10 минути) добавете почистените круши на парченца, цепнете надлъжно шушулките ванилия и изстържете семенцата при всичко останало. Налейте виното, щипка сол и гответе под капак 30 мин на умерен огън. Разбърквайте от време на време, за да не загаря по дъното, а ако прецените, редуцирайте силата на огъня.
Готовия сос пасирайте. Трябва да е с гъста консистенция като мармалад. По желание си добавете сол за контраст сладко-солено.
Направете ромбоидни прорези по кожата на патешките гърди, без да стигате до месото. Натъркайте със сол само от страната на кожата.
Загрейте на силен огън тиган с незалепващо покритие и дебело дъно. Положете в него патешкото магре откъм кожата и печете до тъмно- златист загар. Отделената мазнина сипете в отделен съд - ако е тъмна и загоряла, я изхвърлете, в противен случай може да използвате за картофки или добавите малко от нея в соса.
Обърнете и печете до тъмен загар и от другата страна, като редуцирате огъня с 1-2 степени. Тъй като едно 400-грамово магре е и дебеличко, може да запечатате и от страните. Отвътре трябва да остане розово.
Сервирайте на момента патешкото магре с ароматния сладък сок. Доста нестандартна комбинация, която ще ви изненада и очарова!
*Преди да нарежете месото, оставете го да почине 3-4 минутки. Може да завиете, за да не изстива.
Поръсете с едра люспеста сол Малдон.