Бял хляб със слънчогледови семки
Beli hleb sa suncokretovim semenkama
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бял хляб със слънчогледови семки

Бял хляб със слънчогледови семки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Бял хляб със слънчогледови семки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
01/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Нищо не може да се сравни с хрупкавата коричка и уникалния аромат на току що изпечения домашен хляб. Този тук има и слънчогледови семки - не чакайте, ами се захващайте за работа"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за поръсване
  • мая - 10 г жива
  • вода - 200 мл
  • олио - 1 ч.л. + за намазняване на ръцете
  • сол - 2 щипки
  • мед - 10 г
  • слънчогледови семки - 4 с.л. с връх + за поръсване (сурово, белено)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете меда и маята в леко затоплената вода и разбъркайте. Оставете да шупне за 5 минути.

Пресейте брашното, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете шупналата мая, мъничко олио и слънчогледовите семки - накълцани.

Замесете меко и добре хидратирано тесто. В началото ще лепне, защото водата е повече, но при по-дълго месене, поне 5 минути, ще придобие еластичност. Намазнявайте ръцете си, за да предотвратите лепненето, или ползвайте миксер с приставки за тесто (в този случай месете само 3-4 минути). При нужда добавете и малко брашно, но не прекалявайте.

Оформете продълговато хлебче и го сложете в намазнена висока форма, от стандартните за кекс с правоъгълни размери.

Оставете хляба да втаса и бухне за 40-50 минути.

Поръсете хляба със още слънчогледово семе и малко брашно и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 25 минути или до златист загар на коричката.

Извадете от формата белия хляб със слънчогледови семки, сложете да изстива върху решетка и нарежете на вашата трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: