Начин на приготвяне
За тази супичка в пълна сила важи максимата Хем вкусно, хем полезно . Освен това се готви много лесно.
В дълбока тенджера се наливат три литра вода и се поставя на котлона да заври..
Когато се търси като резултат запазване на хранителните вещества в кремсупата, то той се пуска във вряща вода. Ако целта е силен, витаминозен бульон, продуктът се пуска във водата, още преди да е завряла.Тогава течността има времето да разтвори и извлече повече хранителни елементи от зеленчука. Но тъй като всичко в съда ще се използва и пасира, тези правила не са от особено значение.
Целината се измива, обелва и нарязва на парчета, които се пускат в съда с водата. Започва се с тях, защото имат нужда от повече време за сваряването си.
Парчето тиква - обелено и почистено от семките, се реже на едри парчета, за да се свари по-бързо. Прибавят се при целината. Зърната от царевичния кочан се изрязват /ако се използва прясна/ и също се добавят. Всичко се вари 25-30 минути.
Магданозът се нарязва на ситно, а млякото с яйцето и солта се разбиват.
При готовност на зеленчуците тенджерата се оттегля от огъня върху дървена подложка и докато още всичко вътре кипи, тиквената супа се пасира, като се налива яйчено-млечната смес на тънка струйка.
Кремсупата от целина, тиква и царевица се ръси с индийско орехче и накълцания магданоз и се сервира с бучка масълце на всяка порция.
С такъв еликсир може да се нахрани дори и бебе.