Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с кестени и орехи

Сладкиш с кестени и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладкиш с кестени и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
01/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
42 мин.
Порции
10
"Сладкиш с кестени и орехи се поднася с чаша горещо кафе или чай"

Необходими Продукти

  • кестени - 100 г грамаж на сварени и обелени
  • захар - 130 г кристална
  • яйца - 2 бр. XL или 3 М размер
  • сок от портокал - 80 мл прясно изцеден
  • прясно мляко - 50 мл
  • олио - 50 г
  • брашно - 110 г
  • бакпулвер - 10 - 12 г
  • орехи - 75 - 80 г
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварените, обелени и подсушени кестени се смилат на брашно. То е леко влажно, затова и самият сладкиш се получава леко влажен.

В купа разбийте яйцата и захарта. Към тях сипете олиото, млякото и сокa от портокал. За по-изразителен вкус може да се настърже и част от кората на цитруса.

Добавете брашното от кестени, а след това на части и обикновеното брашно, пресято с бакпулвера и солта. Това се прави с разбъркване с шпатула с плавни движения до цялостно усвояване.

Сместа е рядка, но ако ви се стори прекалено течна, сложете още малко брашно, без да я правите гъста.

Сипете орехите - едро накълцани, разбъркайте и излейте в тавичка с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка.

Готовият сладкиш с кестени оставете да постои във изключената фурна на леко отворена вратичка 5-6 минути, а след това извадете от тавата и охладете върху решетка.

Напълно изстиналия сладкиш с кестени и орехи поръсете обилно с пудра захар и сервирайте с чаша кафе, мляко или чай.

Сочен и влажен, вкусен и ароматен!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: