Начин на приготвяне
Картофите се сваряват с обелката.
Когато са готови, се обливат със студена вода и се изваждат, оставят се на една страна.
Докато изстиват, се прави плънката.
Гъбите и пиперката се измиват и нарязват на дребно. Картофите се разрязват по дължина и част от тях се издълбава.
В сгорещено олио се запържват гъбите и пиперката. Прибавят се подправките (без шарена сол), разбърква се и се похлупва, оставя се да се задуши за малко.
Издълбаната част от картофите се нарязва и се прибавя към зеленчуците. Разбърква се за малко и се сваля от котлона.
Прибавя се хумусът и се разбърква добре.
Подреждат се картофите в тава върху хартия за печене. В издълбаното на всеки картоф се поръсва малко сол.
Напълват се с плънката и накрая се пълнените картофи поръсват с шарена сол.
Постните пълнени картофи се слагат във фурната на около 180 градуса, докато плънката леко се запече.