Пролетна гъбена супа

КонсуматорКонсуматор
Новак
27107
Пролетна гъбена супа
Снимка: Анонимен
1 / 5
27/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
"Викаме пролетта с тази страхотна гъбена супичка"

Необходими Продукти

  • вода - 1. 5 л
  • гъби - 300 г
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушка - 1бр. червена
  • чушка - 1 бр. зелена
  • моркови - 1 бр.
  • топено сирене - 150 г
  • готварска сметана - 100 г
  • масло - 50 г
  • олио - 50 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • зелен лук - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбената супа е вълшебна, когато е приготвена с току-що откъснати ливадни печурки.

Тогава тя е по-ароматна с по-наситен гъбен вкус, но какво да се прави, все още е февруари и ще се задоволим с купени от магазина парникови печурки или буркан бланширани гъби, останали от миналия сезон в избата.

Картофите, лука и морковите почистваме и обелваме. Картофите нарязваме на кубчета, лукът на ситно, а морковите натриваме на едро ренде. Изчистваме чушките и нарязваме на ивички, а гъбите само промиваме и режем на тънки пластини.

В тенджера наливаме водата, добавяме нарязаните картофи и я слагаме на котлона да заври. Аз слагам картофите в студена вода, за да се получи по-плътен бульон. Варим картофите до готовност - 20-25 мин.

През това време в нагорещен тиган, в който в олиото сме разтопили кравето масло, запържваме до златист цвят лука и морковите, добавяме гъбите и чушките и запържваме още 5-7 мин.

Готовите гъби и зеленчуци изсипваме в тенджерата, овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.

Намачкваме топеното сирене с вилица, добавяме го в супата заедно със сметаната и разбъркваме до пълното му растопяване. Варим супата за овкусяване още 5-7 мин.

Сваляме от котлона и добавяме ситно нарязаният зелен лук. Пролетната гъбена супичка се сервира гореща с филийка ръжен хляб.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: