Баница с мас
Pita sa mašću
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с мас

Баница с мас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k9k1
Баница с мас
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
02/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции12
"Класическа баница с едно отклонение - мас, опитайте задължително"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • яйца - 5 бр. +1 бр. за заливка (по желание)
  • мас - 70 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • кисело мляко - 200 - 250 г
  • сирене - 300 - 350 г взависимост от солеността
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • прясно мляко - около 100 мл. за заливка (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една класическа баница, но вместо често използваните масло или олио, за мазнинка аз сложих хубава и пречистена свинска мас.

Вкусът е чудесен и става топяща се в устата, копринена и пухкава отвътре, а отвън неустоимо хрупкава.

Маста се разтопява с олиото. Содата се гаси в киселото мляко, а петте яйца се разбиват и към тях се натрошава сиренето. Тъй като в днешно време сирена има най-различни, трябва да имаме предвид, че някои са по-солени от други, както и едни се разтапят почти при печене, а други остават по- твърди. В зависимост от типа, който използвате, си преценете какво количество да сложите.

Към плънката се добавя и шупналото кисело мляко и се разбърква.

Тавата, в която ще печете баницата, се намазва с разтопената мазнина. Размерът е приблизителен на този на корите, най- добре малко по- малък, за да можете да ги нагъвате/набирате леко.

Полага се кора, маже се с мас (не много обилно), поръсва се с плънка и се полага следваща кора. По същия начин се процедира до привършване на продуктите. Тъй като аз обичам богата баница с плънка, която да се усеща, слагам повечко и накрая ми остават няколко кори. Но вие направете както ви е по вкуса.

Последните две кори се мажат само с мазнина, за да стане хрупкава коричката.

За завършек по желание баницата се нарязва и залива с едно разбито с прясно мляко яйце. Течността попива, а коричката пак си остава хрупкава и отвътре баницата става по-сочна.

Пече се на 180 градуса до златист загар.

След като е готова, баницата с мас се оставя леко да изстине, не се покрива. Сервира се още топла с чаша хубав айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: