Начин на приготвяне
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер на пухкав крем. Към него добавете 4 супени лъжици пресято с щипка сол брашно. Ароматизирайте с едно прахче ванилия. Застелете с парче хартия форма 20 см с откопчаващ се ринг.
Изсипете пандишпановата смес и изпечете блата на 190 градуса в предварително загрята фурна до златист загар. Извадете готовия пандишпанов блат от формата и охладете. Охладеният блат издълбайте внимателно, като оставите 2 см борд отстрани. Трохите ще използвате за украса на тортата.
Пригответе крема, като към прясното мляко добавите трите цели яйца и захарта. Сложете съда на котлона и бъркайте, докато течността се затопли, без да завира, и захарта се стопи. Отдръпнете от котлона и добавете омекналия в малко студена вода желатин.
Бъркайте с телена бъркалка, докато желатинът се разтопи добре. Разделете течността на две. Към едната добавете 4 с.л. охладено кафе, към другата 4 с.л. ликьор по ваш вкус. Портокалов ликьор, бадемов ликьор, какъвто имате вкъщи.
Разбийте сметаната и прибавете по две супени лъжици във всяко кремче. Когато кремът започне да се стяга, изсипете в издълбания блат първо крема с кафе, след това крем с ликьор. Подравнете и оставете тортата на студено, докато кремът стегне добре.
Готовата пандишпанова торта Мимоза измажете с останалата сметана и поръсете с трохите от издълбания блат.
Да ви е сладко!
Коментари