Вит тутманик със сирене и кашкавал
Uvijena penjurlija sa sirom i kačkavaljem
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Вит тутманик със сирене и кашкавал

Вит тутманик със сирене и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Вит тутманик със сирене и кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
09/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
47 мин.
Порции
10
"Нашият перфектен вит тутманик е готов, вие докъде сте"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този вкусен ретро тутманик маята се разтваря със захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява в купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, като единият жълтък се заделя за намазване накрая. Слагат се и киселото мляко и 50 г от маслото - много меко, на стайна температура.

Тестото се замесва за предпочитане с миксер с приставки за тесто, защото е по-меко и лепкаво, особено в началото. Добавя се по малко брашно допълнително, докато започне да се отделя от стените на купата. Меси се поне 4-5 минути.

С намазнени обилно ръце се изважда от купата и разстила върху плот. Аз просто го разтеглям във форма, подобна на правоъгълник, а мазнината не позволява да залепва по плота и дланите. Намазва се с останалото масло доста обилно и се поръсва с кашкавал и натрошено сирене.

Завива се на охлюв и поставя в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка, в която да има малко разстояние, за да бухне. Оставя се да втаса докато приготвеният тутманик удвои обема си - за около 1 час.

Втасалият вит тутманик със сирене и кашкавал се намазва с разбито яйце и се пече за около 35 минути във фурна загрята до 190-200 градуса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: