Торта Горска идилия

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
3016210097
Торта Горска идилия
Снимка: Еми Авджиева
1 / 5
09/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 6 бр. готови правоъгълни (40/30)
  • компот - 1 от сини сливи
  • Крем между блатовете
  • заквасена сметана - 500 г
  • маскарпоне - 500 г
  • пудра захар - 8 - 9 с.л.
  • Крем за отгоре
  • сметана - 250 г течна сладкарска
  • пудра захар - 3 - 4 с.л.
  • Маслен крем за шприцоване
  • белтъци - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • краве масло - 250 г качествено (Президент)
  • ванилия - 1 пакетче
  • За къщичката
  • блат - 4 бр. парчета 8/10 см
  • блат - 2 бр. парчета 6/10 см
  • блат - 2 бр. парчета 2/10 см
  • течен шоколад
  • гофрети - 4 бр.
  • бисквити - 2 - 3 обикновени
  • За езерото и реката
  • желе - сладкарско
  • За украсата
  • захарен фондан
  • сладкарски бои
  • сладкарско лепило
  • орехи - счукани
  • карамелизиран кокос
  • бадеми
  • шоколадови пурички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кремът с маскарпоне, заквасена сметана и пудра захар се прави, като всички продукти се разбиват с миксер около 15 мин. С него се мажат блатовете за торта (4 реда), предварително сиропирани с компота от сини сливи.

Най-горният 4-ти блат се маже с крем, направен от сладкарската сметана и пудрата захар. Със същия крем се измазва готовата сметанова торта и странично.

В долния десен ъгъл се очертава овален кръг за езерото. Малко се издълбава с шпатула и мястото се намазва с боядисан в синьо сметанов крем. Оттам се очертават контурите на реката, като мястото също се маже със син сметанов крем.

Сладкарското желе се разбърква с наколко капки синя боя и се изсипва в езерото и реката.

Къщичката се прави, като изрязаните парчета блатове се сиропират и се нареждат едно върху друго. Всяко от тях се маже с крема с маскарпонето, без последното. Така наредената къщичка се измазва цялата с течен шоколад. Отгоре се слагат гофретите за покрив, а бисквитите - за прозорци и врата. Украсяват се по собствен вкус.

За оградка около къщичката се използват шоколадови пурички, а за пътека - орехови ядки и карамелизиран кокос. Камъните около езерото са сварени и обелени бадемови ядки.

Рибарят, лодката и някои от фигурките на животни и птици са направени от фондан.

Масленият крем за торта за шприцоване се прави, като 3-те белтъка със захарта се разбиват на водна баня около 10 мин, докато се стопи захарта. След това продължава да се разбърква с миксер, докато стане на сняг.

Тогава се добавя маслото, което е размекнато на стайна температура парче по парче, като всяко парче трябва да се усвои добре от сместа и едва тогава се добавя следващото.

Разбитият крем се разделя в купички и се оцветява с различни цветове (зелен, жълт, кафяв, червен) и може да се постави за малко в хладилник, за да се стегне, но не прекалено, а да е готов за шприцоване.

С различни шприцове се правят, трева, камъни, цветя и др за завършек на тортата Горска идилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: